Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Όμιλοι Προγραμματισμού


Scientific Computing with "Julia"

Στόχος του Ομίλου είναι, να συνδυάσει τα μαθηματικά με τον προγραμματισμό, με τρόπο διασκεδαστικό και ταυτόχρονα εποικοδομητικό.
Απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, που:
- Αγαπούν τα μαθηματικά.
- Θέλουν να μάθουν προγραμματισμό. 
- Τους ενδιαφέρει ο χώρος της τεχνητής νοημοσύνης, ως επαγγελματικός προσανατολισμός.

Θεματολογία 

Στην αρχή θα έρθουμε σε επαφή με τη γλώσσα προγραμματισμού "Julia", ώστε να είμαστε σε θέση όχι μόνο να την καταλαβαίνουμε, αλλά να μπορούμε και να γράφουμε προγράμματα στη γλώσσα αυτή. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη στατιστική, που αποτελεί τμήμα των μαθηματικών προσανατολισμού της Γ' Λυκείου, από τη σχολική χρονιά 2019 - 20. Θα χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας στη Julia ώστε να λύσουμε πραγματικά προβλήματα με πραγματικά δεδομένα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία θα ήταν αδιανόητο να αντιμετωπίσουμε σε άλλη περίπτωση. Παράλληλα και για όσους μαθητές το επιθυμούν, θα συμμετάσχουμε στον πανελλήνιο διαγωνισμό στατιστικής που διοργανώνεται από την ελληνική στατιστική αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Τέλος, θα χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή για να μελετήσουμε γνωστές μαθηματικές έννοιες με άλλη ματιά, ώστε να τις καταλάβουμε, τόσο σε πληρότητα, όσο και σε βάθος. 


Γιατί Julia; 

O κύριος σκοπός του ομίλου είναι να βοηθήσει τους μαθητές να δουν πως δουλεύονται τα μαθηματικά στη πράξη, χτίζοντας τη διαδικασία εκμάθησης όχι πάνω στη διερεύνηση κάποιας θεωρίας, όπως κάνουν τα σχολικά βιβλία, αλλά πάνω στη μελέτη πραγματικών περιπτώσεων, από τα πεδία της φυσικής, της οικονομίας, της επιδημιολογίας και άλλα. Η εκπαίδευση μέσω μελετών περιπτώσεων (case studies) είναι ευρέως διαδεδομένη, ιδίως στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί προσφέρει καλύτερη και σε βάθος κατανόηση της διδαχθείσας ύλης. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός θα πρέπει η γλώσσα προγραμματισμού να είναι όσο πιο απλή γίνεται, δηλαδή το συντακτικό της να είναι κατανοητό και να μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο στην ανθρώπινη γλώσσα (δηλαδή τα αγγλικά), ώστε να είναι εύκολη στην εκμάθηση. Η Julia είναι μια πολύ καινούρια γλώσσα, που δημιουργήθηκε το 2012 στο ΜΙΤ των ΗΠΑ και είναι εύκολη στην εκμάθηση και ταυτόχρονα υψηλών επιδόσεων. 


Αpplication development with "Python" 

Στόχος του ομίλου είναι να δώσει στα παιδιά τα ερεθίσματα να ασχοληθούν με την πληροφορική και πιο συγκεκριμένα τον προγραμματισμό, ώστε να μετατραπούν από απλούς καταναλωτές σε εν δυνάμει δημιουργούς περιεχομένου και να διερευνήσουν αν μια καριέρα στο προγραμματισμό είναι κάτι που τους ταιριάζει. 
Απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και Γ’ γυμνασίου, που:
- Θέλουν να μάθουν προγραμματισμό.
- Αγαπούν τους υπολογιστές και τους αρέσει να φτιάχνουν "πράγματα", δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση προγράμματα που θα επιτελούν ένα προκαθορισμένο σκοπό. 
- Τους ενδιαφέρει ο χώρος του προγραμματισμού ως μελλοντική καριέρα. 

Θεματολογία 

Ο όμιλος αυτός έχει στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το προγραμματισμό, συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων θα κινείται γύρω από την εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού "Python 3", ξεκινώντας φυσικά από το μηδέν. Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε τόσο τα βασικά εργαλεία και το συντακτικό της γλώσσας, όσο και διάφορες βιβλιοθήκες με τη χρήση των οποίων θα αντιμετωπίσουμε πιο σύνθετα προγραμματιστικά ζητήματα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε περιεχόμενο ιστοσελίδων και χρήσιμες και ενδιαφέρουσες εφαρμογές (apps) για κινητά/tablet.
Γιατί Python;
H Python είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη γλώσσα προγραμματισμού στο κόσμο. Η δημοφιλία της οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ πιο εύκολη στην εκμάθηση, σε σύγκριση με άλλες βασικές high level γλώσσες προγραμματισμού όπως η java και η C. Το ίδιο πρόγραμμα χρειάζεται πολύ λιγότερες σειρές για να γραφτεί σε Python από ότι στις άλλες γλώσσες. Επιπλέον, το εκτεταμένο δίκτυο προγραμματιστών που χρησιμοποιούν τη Python και η πληθώρα δωρεάν βιβλιοθηκών τη καθιστούν όχι απλώς την ιδανική γλώσσα για να έρθει κάποιος σε πρώτη επαφή με το προγραμματισμό αλλά ένα βασικότατο προσόν πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί ολόκληρη καριέρα. 


Κόστος
Το κόστος του καθενός από τους δυο ομίλους ανέρχεται σε 300 euro. Ένας μαθητής μπορεί να γραφτεί στον έναν ή και στους δύο ομίλους. 

Διδάσκων στο πρώτο όμιλο θα είναι ο κύριος Βογιατζόγλου Μάνθος ενώ στο δεύτερο διδάσκοντες θα είναι οι κύριοι Βογιατζόγλου Μάνθος και Γεροθανάσης Μανώλης. 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την εγγραφή και συμμετοχή ενός μαθητή στο club είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σπίτι άμεσα διαθέσιμος σταθερός ή φορητός υπολογιστής και σύνδεση στο internet, χωρίς όμως να υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θέματα software ή hardware. Με πιο απλά λόγια δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούριο laptop ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, για τη συμμετοχή στους ομίλους προγραμματισμού. Επιπλέον, όλα τα προγράμματα που θα εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή σας και εντέλει θα χρησιμοποιήσουμε είναι δωρεάν.

Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας