Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Γίναμε λεξιπλάστες, περιγράφοντας τους ήρωες των ομηρικών επών!



Ποια άραγε πρόσωπα της Οδύσσειας και της Ιλιάδας περιγράφουν οι λέξεις: «βασιλοουρανοπατεραυνός», «ξενοφιλογεροντοβοσκός», «αεροασκοκτήτης», «πονηρογλυκοφρουτοφάγοι», «μονοφθαλμοποσειδωνοαπόγονος», «πρωτοπαλικαροαχαιοπηλείδης», «αλαζονοσκληροαχαιοβασιλεύς», «μαγισσογουρουνοποιός»;

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των Ομηρικών επών, της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου «δοκιμάστηκαν», με έναν πρωτότυπο και παιγνιώδη τρόπο, στην περιγραφή, αλλά και στην αναγνώριση των ηρώων του έργου που διδάχτηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά, συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι «λεξιπλασίας», ενεργοποιώντας παράλληλα με τις γνώσεις τους, τη φαντασία και την επινοητικότητά τους!

Χωρισμένοι σε ομάδες, εργάστηκαν συνεργατικά, στην προκριματική φάση του παιχνιδιού, και προσπάθησαν να θυμηθούν τους ήρωες της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, να εντοπίσουν τα διακριτικά γνωρίσματά τους και, χρησιμοποιώντας την ευρηματικότητά τους, να αποδώσουν εύστοχα την περιγραφή ενός ήρωα με μία φανταστική πολυσύνθετη λέξη!

Η αγωνία όλων κορυφώθηκε στην τελική φάση του παιχνιδιού, κατά την οποία διαγωνίστηκαν οι ομάδες που υπερίσχυσαν στον προκριματικό αγώνα. Με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την κ. Μαρία Χρίτη, Μεταδιδάκτορα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του HARVARD και επιστημονική μας συνεργάτιδα, και κριτές φιλολόγους του σχολείου μας, οι μικροί «λεξιπλάστες» ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και εντυπωσίασαν με τη δημιουργικότητά τους! Οι συμμαθητές τους αποτέλεσαν ένα πολύ θερμό ακροατήριο, οι οποίοι, αν και υποστήριξαν τους εκπροσώπους της τάξης τους, στο τέλος καταχειροκρότησαν τους νικητές! Το κυριότερο όμως ήταν πως όλοι απόλαυσαν τη διαδικασία και πέρασαν ευχάριστα, «αποχαιρετώντας», με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους θρυλικούς ήρωες που τους συντρόφευσαν φέτος στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, στις νικήτριες ομάδες της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου!



Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας