Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Γνωρίζοντας τον «πλούτο» που κρύβουν τα Αρχαία Ελληνικά


Οι μαθητές και των τριών τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου «φιλοξένησαν» στα τηλεμαθήματά τους την κ. Μαρία Χρίτη, Διδάκτορα Φιλολογίας του ΑΠΘ, Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού ETYGRAM και επιστημονική μας συνεργάτιδα, και ταξίδεψαν μαζί της πίσω στον χρόνο, στην εποχή των μακρινών προγόνων τους. Μέσα από μία ευσύνοπτη αλλά πολύ περιεκτική παρουσίαση αναφορικά με τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας και τη μοναδική της συνέχεια και συνέπεια στον χρόνο, αλλά και με τον διάλογο που διεξαγόταν κατά την ετυμολογική επεξεργασία των λέξεων, ακόμα και οι πιο «δύσπιστοι» μαθητές μας συνειδητοποίησαν την αξία των Αρχαίων Ελληνικών και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του λεκτικού πλούτου της παγκόσμιας κοινότητας και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Και… για του λόγου το αληθές, η λέξη «πανδημία», πιο επίκαιρη από ποτέ σε διεθνές επίπεδο (pandemic), «άνοιξε την αυλαία» της συζήτησης περί Ετυμολογίας και ακολούθησε πλήθος λέξεων με ελληνικές ρίζες που χρησιμοποιούνται διεθνώς, όπως cinema, nostalgic, laconic κ.ά!

Ανανεώσαμε το «ραντεβού» μας με την κ. Χρίτη, με το άνοιγμα πια των σχολείων, για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι-διαγωνισμό λεξιπλασίας και δημιουργικής έμπνευσης, αντίστοιχο με αυτό στο οποίο διαγωνίζονται μαθητές Γ΄ Γυμνασίου από τη Νίκαια, που αγαπούν και μελετούν την ελληνική γλώσσα και μυθολογία, μολονότι δεν είναι Έλληνες!






Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας