Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 673252
FAX 2310 673348
info@delasalle.gr

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017

Η Β’ Λυκείου τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου


Με ένα διαφορετικό τρόπο επέλεξε η Β’ Λυκείου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» να τιμήσει την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου 1973, μία ήμερα που μας θυμίζει ότι η ελευθερία, όποια μορφή κι αν έχει, κερδίζεται με αγώνες. 

Οι μαθητές παρουσίασαν μία θεατρική διασκευή του ομώνυμου έργου του Πέτερ Βάις, « Άσμα για το Σκιάχτρο της Λουζιτανίας», ένα έργο «κατηγορώ» για το «σκιάχτρο» του καπιταλισμού, αλλά και ύμνος για την επανάσταση κάθε λαού ενάντιά του. Πώς, όμως, σχετίζονται όλα αυτά με την επέτειο του Πολυτεχνείου; 

Το έργο αυτό ανέβηκε στην Αθήνα το 1973 και, ξεφεύγοντας οριακά από τον σκόπελο της λογοκρισίας, παρότι κόπηκαν εξήντα στίχοι από την τελευταία σκηνή, μετατράπηκε σε αντιδικτατορική διαμαρτυρία. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι συντελεστές: «η παράσταση είχε δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές της εποχής να εκτονώνουν όλο τους το μένος για τη Χούντα και αποτελούσε ένα είδος εσωτερικής διαδήλωσης, αν και πολλές φορές εξελισσόταν σε πορεία διαμαρτυρίας, με ό ,τι αυτό συνεπαγόταν». 

Οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παράσταση τιμώντας με τη σειρά τους τον αγώνα που έδωσαν οι νέοι για την οικοδόμηση ενός δικαιότερου κόσμου που θα σέβεται και θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Creative Writing Competition 2020-2021

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Ενημέρωση Οκτωβρίου

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας