Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Εκπαιδευτικά προγράμματα Γαλλικών


Η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας στο Κολέγιο De la Salle ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της διδακτικής. Έχοντας ως στόχο όχι μόνο την επικοινωνιακή προσέγγιση αλλά θεωρώντας τον κάθε μαθητή ενεργό ομιλητή πραγματοποιούμε κάθε χρόνο μια σειρά από δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της διαθεματικότητας και της διαπολιτισμικότητας.


Mentoring





Το Τμήμα Γαλλικών Σπουδών του Κολεγίου μας διευρύνει τη συνεργασία του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της πόλης μας, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα mentoring. 
Το mentoring είναι μια εποικοδομητική σχέση συνεργασίας, που επιτρέπει την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών συμβουλών και ενισχύει τις επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες. Έτσι, βοηθάει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των ατόμων και τη συνεχή καλλιέργεια μιας σχέσης καλής επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού, που έχει αθροιστικά θετικά αποτελέσματα και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης και προόδου. 
Γνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη αυτής της συνεργασίας, αποδεχτήκαμε την εισήγηση της κ. Αικατερίνης Κιγιτσιόγλου-Βλάχου, Αναπλ. Καθηγήτριας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και αναλάβαμε την πρακτική εκπαίδευση 3 φοιτητών για 2 μήνες. Έτσι, οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα στις τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και θα παρουσιάσουν μικροδιδασκαλίες, που ακολουθούν τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών.


Questions pour nos Champions


Το «Questions pour nos Champions» αποτελεί ένα παιχνίδι όπου συμμετέχουν οι μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου και διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια στο σχολείο μας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνώσεων της γαλλικής γλώσσας που είναι εμπνευσμένο από το «Questions pour un Champion», ένα από τα διασημότερα και μακροβιότερα τηλεπαιχνίδια γνώσεων της γαλλικής τηλεόρασης. Οι μαθητές διαγωνίζονται σε ομάδες που σχηματίζονται μετά από κλήρωση και νικητές αναδεικνύονται αυτοί που θα φτάσουν μέχρι το τελικό γύρο, απαντώντας όχι μόνο σωστότερα αλλά και γρηγορότερα.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών, τα επιφωνήματα ενθάρρυνσης και επιβράβευσης των συμμαθητών προς τους παίκτες που προχωρούν μέχρι τον τελικό, αλλά και η λάμψη στα μάτια όλων των παιδιών που συμμετέχουν, επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας, καθιερώνοντας το «Questions pour nos Champions» ως μια από τις ιδιαίτερα αγαπημένες στιγμές των παιδιών στη σχολική χρονιά!  





Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών



Η Ευρωπαϊκή Hμέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου. Αυτή η μέρα έχει σκοπό να αναδείξει την γλωσσική διαφορετικότητα και να προωθήσει την πολυγλωσσία στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές άλλοτε συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις εκμάθησης διαφόρων ευρωπαϊκών γλωσσών και άλλοτε καλούνται να συντάξουν κείμενα στα γαλλικά που περιέχουν ελληνικές λέξεις. Έτσι αντιλαμβάνονται τη συμβολή των ελληνικών σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και εκτιμούν την αξία της πολυγλωσσίας.



Παραδείγματα από κάποιες παραγωγές τους.

La chirurgie robotique

L'évolution de la médecine a dépassé toutes les attentes. La chirurgie robotique est une nouvelle forme de chirurgie qui offre plus de précision dans la pratique chirurgicale quotidienne. La chirurgie robotique aide à la chirurgie de l'obésité, la chirurgie cardiaque et thoracique, pédiatrie, urologie, chirurgie gynécologique et chirurgie endocrinienne. Finalement le développement et l'adoption de la chirurgie robotique est de vérifier les scénarios les plus prometteurs pour l'avenir de la médecine.

Despoina St., Stella T., Afroditi T., Leonidas P.


Cette année notre emploi de temps est plus difficile que l'année dernière. Initialement l'année dernière, on a eu la biologie qui est très facile, mais cette année on a la physique et la chimie qui sont des matières très difficiles. Mais on a des cours qu’on a eus l'année dernière aussi. Ces cours sont les mathématiques, la langue, l’anglais, la géographie, la littérature, la musique, la religion, la gymnastique, l’histoire, la technologie et l’Eliade.

Christos G., Georges G., Mara G., Vassilis D. , Anna D. 


Εβδομάδα της Γαλλοφωνίας 
  
Κάθε χρόνο, τον Μάρτιο, η Γαλλοφωνία γιορτάζεται και στις πέντε ηπείρους. Το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι Γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα διοργανώνουν εκδηλώσεις για να γιορτάσουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που «μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα».

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός της Γαλλοφωνίας διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και συγκεντρώνει περισσότερους από 6500 μαθητές απ΄ όλη την Ελλάδα. Η απονομή των βραβείων στους νικητές γίνεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι τυχεροί ταξιδεύουν στη Γαλλία το καλοκαίρι και συμμετέχουν σε πολιτιστικά προγράμματα.


Στο Κολέγιό μας, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας της Γαλλοφωνίας, γίνονται ateliers για τον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας και διοργανώνουμε το παιχνίδι γνώσεων και ταχύτητας «La Francophonie en 200 questions», με έπαθλο εισιτήρια για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, συνδρομές, γλυκές εκπλήξεις και άλλα …


 «La Francophonie en 200 questions».

Οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου συναντιούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κολεγίου, σχηματίζουν τις ομάδες τους, φόρούν τις κονκάρδες OUI, Je parle français και ορμούν στον πρώτο σταθμό του παιχνιδιού !

BD, cinéma, gastronomie, géographie, histoire, jeux de langue, mode, musique, sport … είναι οι σταθμοί απ’ όπου πρέπει να περάσουν, να απαντήσουν σωστά και γρήγορα στις ερωτήσεις γνώσεων της γαλλικής κουλτούρας !

Ομαδικό πνεύμα, πολυπολιτισμικότητα και πολύ γέλιο στην ώρα των γαλλικών ! Και το κέρασμα των νικητών … λαχταριστές κρέπες à la française !








Η διαθεματικότητα στη Λογοτεχνία

Η γνώση εξελίσσεται παράλληλα με την τεχνολογία και το κλειδί για τη διερεύνηση των οριζόντων της γνώσης είναι μια νέα διδακτική προσέγγιση, μέσω της διαθεματικότητας. Έτσι, ενσωματώνουμε στη μελέτη της γαλλικής λογοτεχνίας τα « projets». Προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε τις δεξιότητες των μαθητών μας, τους προσφέρουμε το πρόγραμμα « Au Pas du Champion», που συνδυάζει την κλασσική μελέτη της λογοτεχνίας με μια εναλλακτική προσέγγιση της γαλλικής γλώσσας.

Αφού γίνει η επιλογή των θέματων μελέτης, οι μαθητές έχουν τον κύριο λόγο στην παραγωγή και παρουσιάζουν τα έργα τους στους συμμαθητές τους.


Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων «European Youth Parliament» είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 1987 στη Γαλλία, για να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση.

Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει στους μαθητές του Λυκείου την κατάρτιση των μελλοντικών Ευρωπαίων Πολιτών και τους βοηθάει να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτό το πρόγραμμα, οι νέοι Ευρωπαίοι εκφράζουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις και παίρνουν θέση σε επίκαιρα θέματα, μέσα σε έναν χώρο ανεπηρέαστο από κομματικά συμφέροντα.

Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια πρακτική-ρεαλιστική εμπειρία προσομοίωσης των λειτουργιών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, 20 μαθητές μας συμμετείχαν στα συνέδρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων και μας εκπροσώπησαν στις Διεθνείς Συνόδους.

Το 14ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων έγινε στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ».





Eργαστήρια διδακτικής της γαλλικής γλώσσας

Οι καθηγητές του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών είναι πάντα ανοιχτοί στη συνεργασία με καθηγητές άλλων σχολείων. Με χαρά αποδέχονται τις προσκλήσεις και είναι εισηγητές στα συνέδρια και τα εργαστήρια του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας «APLF», στις παιδαγωγικές ημερίδες του Γαλλικού Ινστιτούτου και στις συναντήσεις Καλών Πρακτικών της Σχολικής Συμβούλου
Φεστιβάλ σχολικών ταινιών μικρού μήκους «Με μια κάμερα στο χέρι» 




Η  ταινία των μαθητών της Β’ Γυμνασίου “Réflexion” , που βραβεύτηκε στο  Διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ σχολικών ταινιών μικρού μήκους  «Με μια κάμερα στο χέρι», που έλαβε χώρα στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στο πλαίσιο των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.














Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας