Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Πάμε Γυμνάσιο - Γνωρίζοντας τη Φυσική μέσα από πειράματα

 

 

 

Οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού του σχολείου μας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Μαζί και στο Γυμνάσιο”, επισκέφτηκαν το εργαστήριο Φυσικής του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», στις 14-03-23. 

 

Ερέθισμα για την αρχή του μαθήματος, αποτελεί ένας πίνακας ζωγραφικής του 17ου αιώνα. Απεικονίζει τον Γαλιλαίο μέσα σε έναν καθεδρικό ναό, να προσπαθεί να χρονομετρήσει τις αιωρήσεις ενός πολυέλαιου. Χωρίς να διαθέτει χρονόμετρο, ο νεαρός τότε Γαλιλαίος, εμπιστεύεται τους σφυγμούς του. Το ισόχρονο αυτών των αιωρήσεων, ήταν το αποτέλεσμα των μετρήσεων του και τα παιδιά δυσκολεύονται να το πιστέψουν.

 

Για τον λόγο αυτό, εφοδιάστηκαν με χρονόμετρα και εκκρεμή θέλοντας να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του Γαλιλαίου. Αλλάζοντας τις παραμέτρους του πειράματος, τα παιδιά προσπάθησαν να κατανοήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τις μετρήσεις τους. Ήρθαν αντιμέτωποι με τα σφάλματα τους και προσπάθησαν να τα εξομαλύνουν με την εύρεση της μέσης τιμής. Τελικά οι αριθμοί εντυπωσιάζουν. Η περίοδος του εκκρεμούς (ο πολυέλαιος του Γαλιλαίου) είναι σταθερή! 

 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι η Φυσική γεννήθηκε μέσα από μια επανάσταση που περιείχε ένα μαγευτικό σύνολο δράσεων σε αντικείμενα.

 Αναδείχθηκε η αξία του πειράματος ως εργαλείο για την κατανόηση του κόσμου γύρω μας. Το τρίπτυχο περιέργεια-πείραμα-αξιολόγηση αποτελεσμάτων,  έδωσε στους μικρούς μαθητές μια αίσθηση για το πως θα διδαχθούν οι θετικές επιστήμες στο Γυμνάσιο. 

Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας