Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

H Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα στο Γυμνάσιο ΔΕΛΑΣΑΛ με χροιά από την Ρωσία του 18ου αιώνα

Από τις 8 μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου οι μαθητές των τάξεων Α’ και Β’ Γυμνασίου, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής, συμμετείχαν στη δράση «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα». Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη του προγραμματισμού και της ψηφιοποίησης στο ευρύ κοινό με δημιουργικό τρόπο.

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου γνώρισαν τον «Πολλαπλασιασμό αλά Ρωσικά», τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο ο υπολογιστής πραγματοποιεί πολλαπλασιασμούς. Πρόκειται για μια μέθοδο την οποία χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι χωρικοί πριν από 200 χρόνια και τώρα την χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς περιλαμβάνει λιγότερες πράξεις. Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης οι μαθητές παρακολούθησαν μέσω ειδικού προσομοιωτή γλώσσας προγραμματισμού τον υπολογισμό γινομένων από τον υπολογιστή με την παραπάνω μέθοδο.
 


Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου ήρθαν σε επαφή με τις βασικές έννοιες και δομές του προγραμματισμού, ενώ ανέπτυξαν δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η λογική, η δημιουργικότητα καθώς και η αλγοριθμική σκέψη. Κατά την παραμονή τους στο εργαστήριο Πληροφορικής χρησιμοποίησαν τους υπολογιστές με έναν ευφάνταστο και ευχάριστο τρόπο, μαθαίνοντας να γράφουν κώδικα και να δημιουργούν απλά παιχνίδια.





Πολλαπλασιασμός Αλα Ρωσικά

Η μέθοδος αυτή είναι ταχύτερη από την κλασική μέθοδο πολλαπλασιασμού γιατί δεν απαιτεί πολλαπλασιασμό με οποιονδήποτε ακέραιο αριθμό, αλλά πολλαπλασιασμό με το δύο, διαίρεση διά δύο και πρόσθεση. 

Έστω ότι θέλουμε να βρούμε το γινόμενο των αριθμών 25 και 5. Γράφουμε τους δυο αριθμούς που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε σε δυο στήλες. Στην πρώτη στήλη διαιρούμε διαδοχικά τον αριθμό δια του 2 αψηφώντας το υπόλοιπο, ώσπου να φτάσουμε στην μονάδα. Στην δεξιά στήλη διπλασιάζουμε διαδοχικά τον αριθμό έτσι ώστε οι αριθμοί στις δυο στήλες να σχηματίζουν γραμμές.

Στήλη1       Στήλη2
   25                 5
   12                10
    6                 20
    3                 40
    1                 80

Υπογραμμίζουμε τους αριθμούς της αριστερής στήλης που είναι περιττοί.

Στήλη1       Στήλη2
   25                 5
   12                10
    6                 20
                   40
    1                 80

Προσθέτουμε όλους τους αριθμούς της δεύτερης στήλης που βρίσκονται δίπλα σε υπογραμμισμένο αριθμό.

5+40+80=125. Ο αριθμός 125 είναι το ζητούμενο γινόμενο


Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας