Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025

«Φύλακες της Φύσης»

 


Τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου οι μαθητές του τμήματος Β1 Γυμνασίου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» απέδειξαν στην πράξη ότι η αγάπη για το περιβάλλον μπορεί να γίνει έμπνευση, συνεργασία και δράση. Με τη στήριξη και την παρουσία της Αντιδημάρχου Πρασίνου και Περιβάλλοντος Νεάπολης-Συκεών κ. Γενίτσαρη, συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δενδροφύτευση πάρκου, φυτεύοντας νέα δέντρα που θα ομορφύνουν τον τόπο μας και θα προσφέρουν οξυγόνο στις επόμενες γενιές. Η δράση ολοκληρώθηκε με χαμόγελα, περηφάνια και την υπόσχεση ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση, τότε το μέλλον γίνεται πιο φωτεινό.

Εξερευνούμε τον Κόσμο της Καινοτομίας - Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Πολυτεχνείο

 


Στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού και με στόχο την επαφή των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου με τον σύγχρονο χώρο της έρευνας και των εφαρμοσμένων επιστημών, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του Πολυτεχνείου, την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του καθηγητή  Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Διαχείρισης Έργων, Διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και Συντονιστή Έργου του O.D.L.E.P., κ. Γιώργου Αρετούλη ο οποίος μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στους χώρους του ιδρύματος.

Κατά την άφιξή μας, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Καθηγητής Ιωάννης Ξενίδης, και ο Διευθυντής ΤΟΜΕΔΕ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Πολίτης. Στη συνέχεια, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Αντιγόνη Ζαφειράκου, Συντονίστρια της Επιτροπής Υποδοχής Φοιτητών και Υποστήριξης Φοιτητικών Εκδηλώσεων, παρουσίασε στους μαθητές το περιεχόμενο σπουδών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, τις σύγχρονες κατευθύνσεις του επαγγέλματος, καθώς και τις επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρει η σχολή.

Ακολούθησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενότητα, όπου προπτυχιακοί φοιτητές παρουσίασαν το έργο και τα επιτεύγματα των φοιτητικών τους ομάδων, εντυπωσιάζοντας τους μαθητές με τις καινοτόμες εφαρμογές και την ομαδική δουλειά τους. Συγκεκριμένα γνωρίσαμε τις ομάδες:

• Aristotle University Racing Team Electric & Driverless (Aristurtle)

• Panther Racing AUTh

• Aristotle Racing Team (ART)

• Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT)

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οχήματα, μηχανισμούς, πρωτότυπες κατασκευές και τεχνολογικές προσεγγίσεις που υλοποιούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, εμπνέοντας νέες ιδέες και ανοίγοντας ορίζοντες για το μέλλον.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

«Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ»

 


Την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, με τίτλο «Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ» στον δημοτικό κινηματογράφο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η προβολή αποτέλεσε μια ιδιαίτερα δυνατή εμπειρία, καθώς ανέδειξε την αξία της προσωπικής γενναιότητας απέναντι στην τυραννία, τη σημασία της αντίστασης, ακόμη και όταν όλα μοιάζουν χαμένα, και πώς μέσα από τον αθλητισμό και την ολυμπιακή ιδέα, ο άνθρωπος μπορεί να παλέψει για τα ιδανικά του. 

Harvard Model Congress Europe

 


Οι μαθητές της αποστολής του Harvard Club του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» ξεκίνησαν και φέτος την σκληρή προετοιμασία τους, με το βλέμμα στραμμένο στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρητορικής και αντιλογίας, Harvard Model Congress Europe, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2026, στη Μαδρίτη.

Η πολυβραβευμένη τους παρουσία σε Μέση Ανατολή, Αμερική και Ευρώπη, τους δίνει τη δύναμη να πέσουν ξανά στη «μάχη» και να αντιμετωπίσουν τους καλύτερους ομιλητές από όλο τον κόσμο. 


Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025

«Στα μονοπάτια της Ιστορίας και των λέξεων… ετυμοπλαθομυθιστοριογραφώ!»

 


9οι Φιλολογικοί Αγώνες «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Το Τμήμα Φιλολογικών Σπουδών του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Etygram, προκηρύσσει 9ο Διαγωνισμό γνώσεων για μαθητές από όλες τις τάξεις των Γυμνασίων Μακεδονίας - Θράκης, την Τρίτη, 28 Απριλίου 2026, εκτός ωρολογίου προγράμματος, στις εγκαταστάσεις του, στα Πεύκα Θεσσαλονίκης, φιλοδοξώντας να τους δώσει ερεθίσματα να εντρυφήσουν στη διδαχθείσα ύλη και σε ουσιώδεις γνώσεις βασικών μαθημάτων και να προβούν σε περαιτέρω αναζητήσεις, όσον αφορά την ανθρωπιστική παιδεία. Επιπλέον, στόχος του διαγωνισμού είναι να εμπλακούν οι μαθητές σε μια διαδικασία ομαδοσυνεργατική, μέσω της οποίας, με βασικές προϋποθέσεις τη διαλλακτικότητα, την ανταλλαγή γνώσεων, τον καταιγισμό ιδεών και τη διάθεση συνεργασίας και σύσφιξης σχέσεων, θα αναδείξουν την αξία της συλλογικής προσπάθειας. 


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

ο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» βραβεύει τη διακεκριμένη Απόφοιτο

 


Την Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου, το σχολείο μας βράβευσε την απόφοιτο του 2004 Μαρία Μπέφα. Η βράβευση ενός αποφοίτου κάθε χρόνο έχει γίνει θεσμός στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» και με αυτόν τον τρόπο τιμούνται απόφοιτοι με διακεκριμένη πορεία στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους ζωή. Όπως ανέφερε ο κ. Ντιγκμπασάνης, Διευθυντής του Λυκείου, η κ. Μπέφα φοίτησε στο Τμήμα Πληροφορικής και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά στα Πληροφοριακά Συστήματα και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΑΠΘ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες και σε διαφορετικές θέσεις με αντικείμενα τον προγραμματισμό, τη σχεδίαση ιστοσελίδων, την τεχνική υποστήριξη κ.α. Σήμερα είναι ανώτερο στέλεχος στη CISCO, με αντικείμενο την υποστήριξη δικτύων. Συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος της οικογένειας «ΔΕΛΑΣΑΛ», καθώς τα δύο της παιδιά φοιτούν στο Κολέγιο. Τη βράβευση στην απόφοιτο έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Κολεγίου, κ. Αναστάσιος Παπαϊωάννου. Η κ. Μπέφα, στον σύντομο χαιρετισμό της, ανέφερε μεταξύ άλλων, τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη μετέπειτα ζωή της η απόκτηση χρήσιμων εφοδίων από το σχολείο, όπως η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, το ήθος και οι ικανότητες της προσαρμογής αλλά και της συνεργασίας.


Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025

Εξόρμηση της Λασαλιανής οικογένειας

 


Την 1η Νοεμβρίου, το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» οργάνωσε μια ωραία εκδρομή όχι για τους μαθητές και τις μαθήτριές του, αλλά για το προσωπικό του! Προορισμός: Λουτρά Πόζαρ! Με σύμμαχο τον καταπληκτικό καιρό, σχεδόν ανοιξιάτικο, ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί και έπειτα από δύο περίπου ώρες φτάσαμε στο υπέροχο αυτό μέρος. Ο καθένας είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής και να απολαύσει τα ζεστά, ιαματικά λουτρά είτε στους καταρράκτες είτε στα εσωτερικά λουτρά. Στη συνέχεια, ο καφές ήταν απαραίτητος! Μια ιδανική ευκαιρία να γνωριστούμε περισσότερο δίπλα στην τεράστια πισίνα. Κατόπιν, ένα μισάωρο για περπάτημα, για να δούμε το τοπίο και να μας ανοίξει η όρεξη. Ωστόσο, πριν μπούμε στο πούλμαν, κάναμε μια μικρή στάση στην αγορά, για να πάρουμε κάστανα και βότανα της περιοχής της Καρατζόβας. Επόμενη στάση: Ταβέρνα «Κόκκινο Πιπέρι»! Τι να πεις…Για την ποιότητα, την εξυπηρέτηση, τη μαγειρική, τα αγνά υλικά όλων των πιάτων! ΑΡΙΣΤΑ 10! Στο τέλος επιστρέψαμε με τις μπαταρίες γεμάτες και με ανυπομονησία να δίνονται τέτοιες ευκαιρίες όχι μόνο για τους μικρούς…αλλά και για τους μεγάλους!  

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025

Οι μαθητές μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Πληροφορικής «Bebras»

 


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετείχαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Πληροφορικής «Bebras», έναν θεσμό που τη λογική και υπολογιστική σκέψη μέσα από πρωτότυπες και δημιουργικές προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι μαθητές κλήθηκαν να επιλύσουν προβλήματα που απαιτούσαν αναλυτική και αλγοριθμική σκέψη, παρατηρητικότητα, και στρατηγική προσέγγιση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξάσκησαν τη συγκέντρωση και την επιμονή τους, ανέπτυξαν δεξιότητες κριτικής και υπολογιστικής σκέψης, και καλλιέργησαν την ικανότητα αυτόνομης επίλυσης προβλημάτων. Ο συνδυασμός ψυχαγωγίας και πρόκλησης έκανε την εμπειρία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ουσιαστική για όλους.

Η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό «Bebras» ανέδειξε τη σημασία της Πληροφορικής ως επιστήμης που ενισχύει τη λογική, την επινοητικότητα και τη δημιουργικότητα, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε μαθητή να ανακαλύψει τις δυνατότητές του μέσα από τη μάθηση και την εξερεύνηση.


Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025

17 Νοέμβρη – Μνήμη, γνώση, ευθύνη

 


Σήμερα, στο σχολείο μας, τιμήσαμε την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου με μια ζεστή και ουσιαστική γιορτή, αφιερωμένη στους αγώνες των φοιτητών και όλων όσοι στάθηκαν απέναντι στη δικτατορία.

Οι μαθητές του Α3 Λυκείου μας παρουσίασαν αφηγήσεις, ντοκουμέντα, ποιήματα και τραγούδια που ανέδειξαν το μήνυμα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της συλλογικής δράσης.

Με σεβασμό και συγκίνηση θυμηθήκαμε πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός, αλλά μια ζωντανή υπενθύμιση ότι η δημοκρατία χρειάζεται ενεργούς, ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Ευχαριστούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν με μεράκι για τη σημερινή εκδήλωση και μας θύμισαν ότι οι αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν πάντα επίκαιρες.

Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

9th CWC

Spelling Bee


Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας