Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Το «Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ» τίμησε την Παγκόσμια ημέρα της σταθεράς «π»


Η μαθηματική σταθερά «π» είναι ένας πραγματικός αριθμός, που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του. Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» της λέξης «περιφέρεια» και έχει καθιερωθεί έτσι διεθνώς. Στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi, όταν δεν είναι διαθέσιμοι τυπογραφικά ελληνικοί χαρακτήρες.

Το «π» είναι γνωστό ως σταθερά του Αρχιμήδη.

Η Παγκόσμια ημέρα της σταθεράς «π» γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 14 Μαρτίου, γιατί στην Αμερική, η 14η Μαρτίου γράφεται ως 3/14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς «π», η οποία είναι περίπου ίση με 3,14.

Η μέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές και σχολεία του κόσμου, ακριβώς στις 13:59 μετά το μεσημέρι, καθώς οι αριθμοί 1, 5, 9 είναι τα τρία ψηφία που ακολουθούν τη σταθερά 3,14, δηλαδή π ≈ 3,14159.

Στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» τιμήσαμε την ημέρα αυτή, την Τρίτη, 16 Μαρτίου.

Οι μαθητές της Α΄ και Β’ Λυκείου ενημερώθηκαν, στο μάθημα της Άλγεβρας, για τον αριθμό «π» και την ιστορία του, το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου και την εμφάνιση του αριθμού «π» στη φύση και στη μουσική, παρακολουθώντας σχετικό video για την εφαρμογή των ψηφίων του αριθμού «π» στο πιάνο.

Επίσης, οι μαθητές της Β’ Λυκείου ενημερώθηκαν, στο μάθημα της Φυσικής, για το πώς οι επιστήμονες της NASA χρησιμοποιούν τον αριθμό «π» και απλούς τύπους της Φυσικής για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τα διαστημικά ταξίδια, τη ζωή σε άλλους πλανήτες και τα χαρακτηριστικά του πλανήτη Άρη. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τρία προβλήματα, των οποίων η λύση ζητήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες, προκειμένου να καταλάβουν τη χρησιμότητα του «π» στην καθημερινότητα των επιστημόνων της NASA.




Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας