Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 673252
FAX 2310 673348
info@delasalle.gr

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Θεματική Εβδομάδα 7-11 Μαΐου 2018


Το πρώτο σκέλος της Θεματικής Εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε για 2η χρονιά στο Γυμνάσιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» αφορούσε τη «Διατροφή και Ποιότητα Ζωής». Με δρώμενα σχετικά με τη μεσογειακή και ισορροπημένη διατροφή, διαδραστικά παιχνίδια που συνδύαζαν την τέχνη και τις αισθήσεις, πειράματα στο νέο μας εργαστήριο, αλλά και ένα απολαυστικό πικ νικ, οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές και προβληματίστηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες.


Προσεγγίζοντας τη θεματική ενότητα «Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων», το Γυμνάσιο «ΔΕΛΑΣΑΛ», μέσα από διάφορες δράσεις και ομιλίες ειδικών, ενημέρωσε τους μαθητές για τους εθισμούς, όπως είναι η κατανάλωση ουσιών, το αλκοόλ, η ζάχαρη, το διαδίκτυο στην εφηβική ηλικία, καθώς και για τις συνέπειές τους. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν σκοπό να παρουσιάσουν τους προστατευτικούς παράγοντες ενάντια στον εθισμό, καθώς και τον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου στην πρόληψη των εξαρτήσεων.


Μέσα από την ενότητα της Θεματικής Εβδομάδας, «Έμφυλες ταυτότητες», η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα εννοιών, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, με βιωματικά παιχνίδια, δραματοποιήσεις, ντοκιμαντέρ και ομιλίες από ειδικευμένους επιστήμονες να ενημερωθούν και να βρουν απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν. Πρόκειται για θέματα που αφορούν τις σωματικές αλλαγές στην εφηβεία, τους έμφυλους διαχωρισμούς, δηλαδή τις κοινωνικές νόρμες που μας επιβάλλονται, βάσει του φύλου μας, την εκπαίδευση στη δικαιοσύνη, την έμφυλη βία στην κοινωνία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την αντισύλληψη. Δόθηκε, έτσι, η δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους, γιατί μπορεί να μην είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι.

Το τελευταίο σκέλος της φετινής θεματικής εβδομάδας αφορούσε στην κυκλοφοριακή αγωγή και οδική ασφάλεια. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορά την κοινωνία μας. Μέσα από ομιλίες και παιχνίδια, οι μαθητές κατάλαβαν πόσο υστερούμε ως λαός στην κυκλοφοριακή αγωγή, έθεσαν τα ερωτήματά τους και αναλογίστηκαν τις ευθύνες της κοινωνίας, των γονέων τους αλλά και τις δικές τους, ώστε να συναρμοστούν με τις απαιτήσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.



Παράλληλα με τη διεξαγωγή των θεματικών ενοτήτων, το Τμήμα Φυσικής Αγωγής, οργάνωσε μια σειρά ομιλιών και αθλητικών δραστηριοτήτων, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, σε καθημερινή βάση δίνοντας στους μαθητές μας την ευκαιρία να εκτονωθούν και να βιώσουν τη χαρά του αγώνα μέσα από μικτές ομάδες.


Η Θεματική Εβδομάδα στο Γυμνάσιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» έλαβε τέλος. Ήταν μια ιδιαίτερη εβδομάδα, διαφορετική από κάθε άλλη στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, που αναμφίβολα έθιξε θέματα που πρέπει να θίγονται μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό που συνειδητοποιήσαμε, μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι πως οι λέξεις «σχολείο» και «μαθαίνω» δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την παράδοση και την εξέταση των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, αλλά συμπεριλαμβάνουν την ενημέρωση και εξοικείωση με πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία όλων μας. 

Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» ευχαριστεί θερμά τους εκπροσώπους των φορέων: 

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ 

- ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

- ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 

- 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ 

- Κ.Α.Ε ΑΡΗΣ 

- καθώς και τους επαγγελματίες ψυχολόγους, οδηγούς, επιστήμονες, νομικούς και αθλητές που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης.



Creative Writing Competition 2019-2020

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Ενημέρωση Φεβρουαρίου

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας