Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τη σπουδαιότητα μιας γλώσσας; Και δεν εννοούμε μόνο της Αγγλικής ή της Γαλλικής, αλλά όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών. Την εβδομάδα που μας πέρασε, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Ευρωπαϊκών γλωσσών, οι μαθητές του Γυμνασίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» συζήτησαν για τον μοναδικό πλούτο που διαθέτει η κάθε γλώσσα και τη συντήρηση της εθνικής ταυτότητας των ευρωπαϊκών λαών.

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα σε 28 κράτη-μέλη, μιλιούνται περισσότερες από 200 τοπικές και μειονοτικές γλώσσες-διάλεκτοι, παράλληλα με τις 24 επίσημες γλώσσες; Το 75% από το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μιλάει Αγγλικά, αλλά τουλάχιστον το 50% μιλά το λιγότερο δύο γλώσσες. Πολλές γλώσσες περιέχουν 50.000 λέξεις, αλλά στατιστικά χρησιμοποιούνται μόνο οι ίδιες εκατοντάδες λέξεις σε μια καθημερινή συζήτηση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της γλώσσας δεν χρησιμοποιείται.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν μια τοπική ή μειονοτική γλώσσα, όμως οι ειδικοί μάς προειδοποιούν ότι οι μισές από αυτές τις γλώσσες θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν δε φροντίσουμε εγκαίρως για τη διάσωσή τους.

Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν με αυτές τις πληροφορίες και, συγχρόνως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η εκμάθηση των ξένων γλωσσών και η διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα από επίσημες γλώσσες, διαλέκτους και ιδιωματισμούς.


Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας