Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Γαλλοφωνία



Κάθε χρόνο, τον Μάρτιο, η Γαλλοφωνία γιορτάζεται και στις πέντε ηπείρους. Το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι Γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα διοργανώνουν εκδηλώσεις για να γιορτάσουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που «μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα».

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός της Γαλλοφωνίας διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και συγκεντρώνει περισσότερους από 6500 μαθητές απ΄ όλη την Ελλάδα. Η απονομή των βραβείων στους νικητές γίνεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι τυχεροί ταξιδεύουν στη Γαλλία το καλοκαίρι και συμμετέχουν σε πολιτιστικά προγράμματα.

Στο Κολέγιό μας, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας της Γαλλοφωνίας, γίνονται ateliers για τον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας και διοργανώνουμε το παιχνίδι γνώσεων και ταχύτητας «La Francophonie en 200 questions», με έπαθλο εισιτήρια για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, συνδρομές, γλυκές εκπλήξεις και άλλα …


 «La Francophonie en 200 questions».

Οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου συναντιούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κολεγίου, σχηματίζουν τις ομάδες τους, φόρούν τις κονκάρδες OUI, Je parle français και ορμούν στον πρώτο σταθμό του παιχνιδιού !

BD, cinéma, gastronomie, géographie, histoire, jeux de langue, mode, musique, sport … είναι οι σταθμοί απ’ όπου πρέπει να περάσουν, να απαντήσουν σωστά και γρήγορα στις ερωτήσεις γνώσεων της γαλλικής κουλτούρας !

Ομαδικό πνεύμα, πολυπολιτισμικότητα και πολύ γέλιο στην ώρα των γαλλικών ! Και το κέρασμα των νικητών … λαχταριστές κρέπες à la française !




ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ, 2012

Το φετινό θέμα ήταν εμπνευσμένο από την Οδύσσεια, που μας προσκαλεί να αγαπήσουμε τη ζωή. 

Όπως ο Οδυσσέας, ως νέος φιλόσοφος, επέλεξε την ζωή του θνητού, έτσι οι μαθητές του Γυμνασίου «έπαιξαν» με τις 10 λέξεις του διαγωνισμού και με φιλοσοφικές έννοιες και, αφήνοντας ελεύθερη την εφευρετικότητά τους, αγκυροβόλησαν σε ένα χαοτικό νησί, όπου βασιλεύει η βία και η αδικία. Εκεί, σε ρόλο ζωντανού θεού, δημιούργησαν την ιδανική πόλη μέσα από ένα τρισδιάστατο ταξιδιωτικό ημερολόγιο «Carnet de voyage» και μια συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας «Exodus».





ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 2011

« Chère Chaine de Chair»

Ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης τραγούδησαν οι μαθητές του Λυκείου στους διοργανωτές του Διαγωνισμού της Γαλλοφωνίας.

Εμπνευσμένοι από τους στίχους του τραγουδιού « Journalistes en danger», έγραψαν το δικό τους τραγούδι με τίτλο « Chère Chaine de Chair» , (Χρυσή Ανθρώπινη Αλυσίδα), το οποίο μελοποίησαν με τη βοήθεια των καθηγητών τους κ. Σοφία Πασχαλούδη και κ. Δημήτρη Καρατζά.

Το γκρουπ «Les Mongoles» το ηχογράφησε, αφού τα νήπια του Petit La Salle δάνεισαν τη φωνούλα τους, για τη διασκευή του γνωστού τραγουδιού « Frère Jacques». Έτσι, οι μαθητές του Λυκείου και του Νηπιαγωγείου De La Salle έγιναν κρίκοι σε μια αληθινή ανθρώπινη αλυσίδα.


Η αλληλεγγύη στην πράξη !


Sécurise la philanthropie universelle

Ouvre tes bras pour donner l’amour

Lâche un ballon de bonheur

Invente des normes souriantes

Distingue la flamme de l’amour

Anime le parler- jeune

Illustre l’avenir long et acre

Rapproche- toi de l’autre

Écoute ses cris aux secours


« Les Schtroumpfs : Mission Azraël» 

Το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στα ζώα έδωσαν οι μαθητές του Γυμνασίου που παρουσίασαν ένα κόμικ με πρωταγωνιστές τα διάσημα βελγικά Στρουμφ ! 

Έτσι, οι σεναριογράφοι μελέτησαν τα διάσημα κόμικ, για να ετοιμάσουν τους διαλόγους, ενώ συγχρόνως η ομάδα του δημιουργικού έκανε τον σχεδιασμό … 

Το αποτέλεσμα είναι το εξαιρετικό κόμικ 12 σελίδων « Les Schtroumpfs : Mission Azraël» ! 





ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ , 2010

Βραβείο θεάτρου και κινηματογράφου

Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου και η καθηγήτρια τους , κ. Σοφία Πασχαλούδη βραβεύτηκαν για την ταινία μικρού μήκους «Reflexion». 


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 2009

Το Κολέγιο De La Salle για τρίτη χρονιά συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας και απέσπασε τα περισσότερα Βραβεία στην Ελλάδα.

1ο Βραβείο “Καλλιτεχνικής δημιουργίας”
B’ Γυμνασίου, κ. Ευαγγελία Μπουντουρά

2ο Βραβείο “Κόμικ”
Α’ Γυμνασίου, κ. Ζακλίν Κωνσταντίνου

2ο Βραβείο “Multimedia “
Α’ Γυμνασίου, κ. Σοφία Πασχαλούδη

3ο Βραβείο “Εικονογραφημένης Ιστορίας “
Α’ Γυμνασίου, κ. Μαρία Παπαγεωργίου


Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας