Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Διευθυντή του Κολεγίου


Αγαπητέ επισκέπτη,

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ιδιωτικά σχολεία και το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα, το δικό του πνεύμα. Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά του « Λασαλιανού σχολείου », τα οποία το καθιστούν μοναδικό και για τα οποία αξίζει κάποιος μαθητής να φοιτήσει στο « Κολέγιο Δελασάλ ; »

Διευκρινίζουμε πρώτα ότι το « Λασαλιανό πνεύμα » που επικρατεί μέσα στα σχολεία μας δεν είναι τίποτα άλλο από το ίδιο το Ευαγγέλιο εφαρμοσμένο στην εκπαιδευτική πράξη, μέσω του παιδαγωγικού χαρίσματος του Αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, ο οποίος ίδρυσε το 17ο αι. τα πρώτα « Λασαλιανά σχολεία.»

Το σχολείο βρίσκεται στην υπηρεσία των μαθητών και κατά προτίμηση αυτών που μειονεκτούν. Η προσοχή στρέφεται προς τον καθένα ξεχωριστά, για να διαπλάσουμε ολό- κληρη την προσωπικότητα του παιδιού, έχοντας υπόψη τις δυνατότητές του, τις ανάγκες του και τα σχέδιά του.

Η διαπαιδαγώγηση προϋποθέτει καλή επικοινωνία με το μαθητή. Από το 17ο αι. ο Ιδρυτής των Freres προσπάθησε να συνδυάσει μέσα στα σχολεία την απαραίτητη τάξη για εργασία με το σεβασμό, την εγκαρδιότητα και την αδελφοσύνη στις διαπροσωπικές σχέσεις. Απευθυνόμενος στους δασκάλους και στους Freres, ο Δελασάλ τους υπενθύμιζε ότι : « Είναι καθήκον τους να κερδίσουν τις καρδιές των μαθητών τους..»

Η πειθαρχία είναι μέσον και όχι αυτοσκοπός. Το Λασαλιανό σχολείο δίνει μεγάλη σημασία στην προληπτική παιδαγωγική, η οποία με την εξατομικευμένη και στοργική προσοχή για κάθε παιδί, επιτρέπει να διαπαιδαγωγεί κανείς με την καρδιά και όχι με τις κυρώσεις.

Το Λασαλιανό σχολείο προσπαθεί να είναι σχολείο ποιότητας, που επιδιώκει το άριστα σε όλα τα μαθήματα, υλοποιώντας πλήρως μια μορφωτική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στη ζωή και στο σύγχρονο περιβάλλον. «Να ενεργείτε με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργούν καλά τα σχολεία σας.»,   «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που το σχολείο σας πάει καλά.» Αυτές οι εκφράσεις από επιστολές του Ι.Β. Δελασάλ υπoγραμμίζουν το πόσο ο ίδιος θεωρούσε σημαντικές την τάξη και την αποτελεσματικότητα μέσα στα σχολεία.

Επιπλέον, για το Λασαλιανό σχολείο η εκπαίδευση είναι ένα έργο κατεξοχήν συλλογικό, στο οποίο οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι απόφοιτοι συνεργάζονται για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Τελικά, ο Λασαλιανός εκπαιδευτικός θεωρεί ότι εκπαιδεύει σωστά μόνο όταν αγαπάει τα παιδιά, έχει εμπιστοσύνη σ΄ αυτά και ελπίζει ότι μπορούν να προοδεύσουν και να δημιουργήσουν έναν κόσμο πιο όμορφο και πιο δίκαιο.

Frere Νικόλαος Πρίντεζης
Αναπληρωτής Διευθυντής
 

Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

7th CWC

Spelling Bee

Spelling Bee
6th Spelling Bee Competition

Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας