Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών




Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Στατιστικά Στοιχεία:
    - Στην Ευρώπη, σήμερα, ομιλούνται 200 γλώσσες και διάλεκτοι.

    - Η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τα Aγγλικά, καθώς το 34% των ευρωπαίων πολιτών τα χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα. Ακολουθούν τα Γερμανικά (12%) και τα Γαλλικά (11%).
    - Οι πιο γλωσσομαθείς στην Ευρώπη είναι οι Λουξεμβούργιοι, καθώς το 99% μπορεί να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Ακολουθούν Λετονοί και Μαλτέζοι με 93%. 
    - Αντιθέτως, μόλις το 29% των Ούγγρων μιλά μια ξένη γλώσσα, ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι (30%), οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (36%).
     
    - Ένας στους δύο Έλληνες (49%) είναι ικανός να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ποσοστό το οποίο συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο.
     
    - Το 44% των Ελλήνων έχει ως δεύτερη γλώσσα, μετά τη μητρική, τα Αγγλικά, το 8% τα Γαλλικά και τα Γερμανικά και το 3% συνεννοείται καλύτερα στα Ιταλικά.
     
    - Οι πιο γλωσσομαθείς είναι οι μαθητές, καθώς οκτώ στους δέκα είναι σε θέση να συνεννοηθούν σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.
        Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» οργάνωσαν μια εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, στην οποία φιλοξένησαν εννιά ομιλητές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

        Οι φιλοξενούμενοι μίλησαν στους μαθητές του Κολεγίου για τις εμπειρίες που έχει ο καθένας από τη μητρική του γλώσσα (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, φιλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, βουλγαρικά) και μέσα σε ένα διαδραστικό πλαίσιο, μετέφεραν το μήνυμα πως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας εκτός από χρήσιμη, μπορεί να αποδειχθεί πολύ διασκεδαστική.

        Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες και κυρίους Στεφανία Φιλίποβα-Μερτζιμέκη, Αλεξάνδρα Χέρτσογκ-Αμπατζίδη, Χριστίνα Τσόνκα, Ουτιμαρία Χολοπάινεν, Ντέιβιντ Γκίμπσον, Ολιβιέ Ντελέ, Λουντό Μπουσσάρ, Κάρεν Βαβατζανίδου και Νούλα Ευθυμιάδου.



        Οδηγός Σταδιοδρομίας


        Conseil des Jeunes Citoyens

        7th CWC

        Spelling Bee

        Spelling Bee
        6th Spelling Bee Competition

        Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

        Φιλολογικοί Αγώνες

        Διαγωνισμός Πυθαγόρας

        Παρουσίαση Κολεγίου

        Ηλεκτρονική Εφημερίδα

        Ακολουθήστε μας