Στοιχεία Σχολείου

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 6 - 57010
Τηλ. 2310 633 333
Fax. 2310 673 348

Αναζήτηση Άρθρων

Αρχειοθήκη

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025

12ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος

 


Το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου, το Λύκειο του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» έδωσε το παρών στον 12ο ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης. Μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου συμμετείχαν στη διοργάνωση συμβάλλοντας στην  ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Με αίσθημα προσφοράς συνέβαλαν, με την εθελοντική τους δράση, στην πραγματοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα  αθλητικά δρώμενα της πόλης μας. Τα παιδιά μας εξέπληξαν τους διοργανωτές με το ήθος, τη συμπεριφορά αλλά και με το γνήσιο ενδιαφέρον τους να προσφέρουν, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι τρόπος ζωής!


Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»

 


Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου τα τρία τμήματα της Α’ τάξης Γυμνασίου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. HELEXPO και συγκεκριμένα το περίπτερο 5 όπου στεγάζεται ένα εντυπωσιακό διαδραστικό θεματικό πάρκο για τη Σπάρτη, την Αθήνα, τη Μακεδονία, την Τροία, τις Θερμοπύλες, τους μεγάλους φιλοσόφους την Τέχνη, τις Επιστήμες, την Αρχιτεκτονική, τις εφευρέσεις, την ιστορία των ελληνικών Μαθηματικών και Φυσικής, μια έκθεση αφιερωμένη στον αρχαίο ελληνισμό με την  υπογραφή του σκηνοθέτη, Σωτήρη Τσαφούλια. Οι μαθητές θαύμασαν από κοντά τα εντυπωσιακά αγάλματα του Άτλαντα, του Ηρακλή, της Αμαζόνας, του Αχιλλέα, του Λεωνίδα, του Μινώταυρου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δία, της θεάς Αθηνάς, αλλά και υπερμεγέθεις κατασκευές, όπως ο Δούρειος Ίππος και η Τριήρης! Αρχαίοι φιλόσοφοι και επιστήμονες ζωντανεύουν μέσα από εφαρμογές AI και μιλούν για τη ζωή και τα επιτεύγματά τους.

Η μέρα έκλεισε με στάση για πικ νικ στο πάρκο Ανθοκομικής, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στιγμές ανάπαυλας κάτω από τον ζεστό ήλιο.


Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025

Επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών και τεχνολογία “ Logic”

 


Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά μας; Πώς καταφέρνουν οι ταχυδακτυλουργοί να κάνουν τα αντικείμενα να αιωρούνται; Ερωτήματα σαν αυτά απαντήθηκαν  την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, όταν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» επισκέφθηκαν το μουσείο επιστημών και τεχνολογίας Logic στις εγκαταστάσεις του τμήματος Logistics του ΔΙ.ΠΑ.Ε στην Κατερίνη. Μετά από μία σύντομη ενημέρωση για το αντικείμενο σπουδών και τις προοπτικές του τμήματος Logistics , οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο του μουσείου, Φυσικό κ. Πετούση στο μουσείο, όπου αρχικά ενημερώθηκαν για το ιστορικό της εξέλιξης των υπολογιστών και τις εφαρμογές των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και στη συνέχεια παρακολούθησαν μία σειρά από εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης που αφορούσαν τον στατικό ηλεκτρισμό. Η εμπνευσμένη και προσεγμένη παρουσίαση των πειραμάτων από τον κ. Πετούση εντυπωσίασε τους μαθητές, κινώντας τους το ενδιαφέρον στις Φυσικές Επιστήμες.




Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025

ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΗΦΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

 


Την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, οι μαθητές του τμήματος Α2 Γυμνασίου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» επισκέφτηκαν το ΚΗΦΗ Νεάπολης-Συκεών και η μέρα ήταν γεμάτη χαμόγελα. Οι μαθητές μοίρασαν στους ωφελούμενους τις καρτούλες που κατασκεύασαν οι ίδιοι, ενώ οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας τούς χάρισαν τις ζωγραφιές τους, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο πανό φαντασίας. Όλοι τραγούδησαν, γέλασαν και πέρασαν υπέροχα, αποδεικνύοντας ότι λίγη μουσική, χρώμα και καλή διάθεση μπορούν να κάνουν μια μέρα αξέχαστη.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025

Όταν τα παιδιά συναντούν τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα…

 


Την Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β´ Γυμνασίου επισκέφτηκαν τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, μία από τις πιο συγκλονιστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα στην Ευρώπη. Με την πολύτιμη βοήθεια των ξεναγών, τα παιδιά περιηγήθηκαν στον τάφο του Φιλίππου Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, ενώ είδαν από κοντά πολύτιμα κινητά ευρήματα και άλλα ταφικά μνημεία ταξιδεύοντας στα χρόνια του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας!



Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2025

Ζωγραφίζουμε με…λέξεις!

 


Ένα διαφορετικό μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές της έκτης δημοτικού στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετάβασης από τη μία βαθμίδα στην άλλη. Ως μελλοντικοί μαθητές Γυμνασίου, παρακολούθησαν ένα μάθημα για την «περιγραφή» παίρνοντας μία μικρή γεύση για το τί θα ακολουθήσει του χρόνου. Στα παιδιά μοιράστηκαν κάρτες από το γνωστό επιτραπέζιο “Dixit”. Αφού τις κοίταξαν προσεκτικά, κλήθηκαν ν΄ απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με λέξεις – κλειδιά που τους δόθηκαν, τους βοήθησαν να προχωρήσουν στην περιγραφή της εικόνας τους. Πόσο λεπτομερής ήταν η περιγραφή τους; Θα μπορούσε κάποιος που δεν έχει δει την κάρτα τους και τους ακούει αποκλειστικά, να ζωγραφίσει την ίδια εικόνα; Μαθητές και εκπαιδευτικός, αφού συμφώνησαν ότι η καλή περιγραφή κάνει τον αναγνώστη «να βλέπει με τα μάτια του μυαλού», ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου!


Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2025

Conseil des Jeunes Citoyens



«Από τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις των γνωμών αναπηδά η αλήθεια»

Honoré de Balzac


Η Μαθητική Συνάντηση Δημόσιου Λόγου στα Γαλλικά οργανώνεται και διεξάγεται από το τμήμα Γαλλικών Σπουδών, κάθε Μάρτιο, στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού συγκροτήματος «ΔΕΛΑΣΑΛ».

Ο πετυχημένος διαγωνισμός είναι μοναδικός στην Ελλάδα για τη ρητορική στα γαλλικά και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο να θέσουν τις προτάσεις τους πάνω σε επίκαιρα και φλέγοντα θέματα της αστικής ζωής.

Πρόκειται για την προσομοίωση στα γαλλικά μιας Ανοιχτής Συνεδρίασης Δημοτών που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και τους θέτει σε ρόλο ενεργού πολίτη!

Η πρωτοτυπία του «Conseil des Jeunes Citoyens» βρίσκεται τόσο στον συνδυασμό τριών ειδών δημόσιου λόγου όσο και στον ρόλο του κοινού που ψηφίζει τον πιο πειστικό μαθητή-Ομιλητή και έτσι συμβάλλει στη διάκριση «Jeune Citoyen» και «Jeune Orateur». Το «Conseil des Jeunes Citoyens» είναι, επίσης, μια πρόκληση ουσιαστικής συνεργασίας, στην οποία ανταποκρίνονται εκατοντάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα, σε ρόλο Ομιλητή, Μέντορα και Γραμματέα. Σημαντικοί αρωγοί στον διαγωνισμό αυτόν είναι η ομάδα εθελοντών αποφοίτων του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής και πολλοί φορείς.


 
 


Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην 13η Μαθητική Συνάντηση Δημόσιου Λόγου στα Γαλλικά, «Conseil des Jeunes Citoyens» (Συμβούλιο Νέων Πολιτών), που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου, το Σάββατο, 7 Μαρτίου 2026.

Η Μαθητική Συνάντηση Δημόσιου Λόγου στα Γαλλικά, «Conseil des Jeunes Citoyens» προσομοιώνει μια Ανοιχτή Συνεδρίαση Δημοτών και ζητάει από τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να πάρουν θέση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, να προτείνουν λύσεις και να τις υπερασπιστούν.

Σε αυτό το σχολικό περιβάλλον υψηλού επικοινωνιακού επιπέδου, οι μαθητές εφαρμόζουν τεχνικές επιχειρηματολογίας, για να παράγουν ικανό δημόσιο λόγο. Οι μαθητές, σε ρόλο Ομιλητή, Μέντορα, ή Χρονομέτρη-Αγγελιοφόρου, ανακαλύπτουν τα οφέλη του διαλόγου και της συνεργασίας και προωθούν τις απόψεις τους. Οι αγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν τη δύναμη της αμφισβήτησης, αξιοποιούν τον δυναμισμό τους, τη γοητεία του λόγου τους και τις γνώσεις τους στη γαλλική γλώσσα σε έναν νέο ρόλο: αυτόν του ενεργού πολίτη!


Δηλώσεις συμμετοχής




Οδηγός Σταδιοδρομίας


Conseil des Jeunes Citoyens

9th CWC

Spelling Bee


Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών

Φιλολογικοί Αγώνες

Διαγωνισμός Πυθαγόρας

Παρουσίαση Κολεγίου

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Ακολουθήστε μας